top of page

Újraéledő stílusok

Frissítve: 2021. febr. 12.

Időről-időre jellemző, hogy egyes lakberendezési stílusok újra divatba jönnek. Így van ez mostanság is, amikor kezd visszatérni a trendek közé a Retro és az Art Deco. Ez a két irányvonal bár régebbi időket idéz, mégis új köntösben nagyon stílusossá és egyben moderné tudja varázsolni otthonunkat.


Az Art Deco a 21. században is épp olyan divatos, mint 100 évvel ezelőtt volt. Mi is jut elsőként eszünkbe az Art Deco-ról? Hát persze, hogy a pompa, a csillogás, a mozgalmasság és az elegancia. Kérdés, hogy milyen szempontokat kövessünk, ha ebben a stílusban szeretnénk berendezni otthonunkat anélkül, hogy túlzottan giccses legyen?


Nem mindegy az anyaghasználat, leginkább a márvány, az ében- és a diófa jellemző, de az arany, az üveg és a tükör is tökéletes kiegészítő lehet. Az Art Deco egyben az ellentétek játéka is, hiszen elvei szerint a klasszikus és modern elemek keverednek egymással. Talán ez okozza népszerűségét, hiszen éppúgy magukénak érezhetik ezt az irányt az újdonságok és régiségek kedvelői is.


Középpontban a dekoratív világítás

Az Art Deco-ban nagy hangsúlyt kap a világítás, a karakteres lámpák, a fém vagy színes üvegből megálmodott felejthetetlen darabok. A Nova Luce idei kollekciója számos ilyen lámpát tartalmaz, pl. a Mirano termékcsaládot, melynek széles palettájában megtalálhatók a gyönyörű metszett üveg burák, az irányzatra jellemző mozgalmas textúrával. Ha pedig Art Deco, akkor bizony a dekorációból sosem elég. Megoldást nyújt erre az Esil termékcsalád, melyek lámpái érdekes megjelenésükkel a falat is díszítik. Tökéletes példája annak, amikor az indirekt világítással maga a fény dekorál. A klasszikus vonalvezetésű Loni lámpacsaládot pedig a cikk-cakkos mintázat teszi érdekessé. Gyönyörű, füstszínű kék és pezsgő színeivel akár egymással kombinálva nagyon jól illik az Art Deco környezetbe.


Az Art Deco-val ellenben, a Retro a fiatalos, vagány, lázadó stílus, tipikusan a 60as-70es éveket idézi. Ez az irányzat változatosságot, játékosságot, vidámságot csempész az otthonokba, oldva ezzel a minimalizmus szigorát. Ebben a stílusban is lehetünk bátrak, engedjük el a fantáziánkat, hiszen jellemzője az erőteljes színek használata, a jellegzetes mintázatok, mint pl. csíkok, háromszögek, hullámok.


Ha ezt az irányvonalat választjuk, a Nova Luce 2020-as kollekciójában biztosan találunk megoldást, pl. a Nova Luce Obitar termékcsalád az opál üveg buráival tipikus Retro hangulatot teremt. A mai Retro irányzat a stílusra jellemző vonalvezetést eleganciával ötvözi, mondhatni napjainkra sokkal kifinomultabbá vált az irány, mint régen. A Paz termécsalád arany-fehér vagy arany-zöld színkombinációjával kifejezetten elegáns egy Retro lakásba.Mindkét irányt inspirálta az ipari termelés leegyszerűsödő formavilága. Mindkettőre jellemzőek a mozgalmas, feltűnő minták és a geometrikus vonalvezetés. Ez az oka, hogy bizonyos lámpák tökéletesen megtalálják helyüket Art Deco és Retro környezetben is. A Nova Luce Obbit lámpa lemeze nem csak dekorál, de funkcióval is rendelkezik, a fényt lefelé veri vissza. Az Alvarez lámpák visszafogott eleganciájukkal tökéletesen illeszkednek a környezethez. Egy igazi gyöngyszem az Arte család, melynek geometrikus vonalvezetése teljesen egyedi hangulatot kölcsönöz a lakásknak. Ha viszont egy kicsit légiesebb megoldásra vágysz, akkor az Atomo család között biztosan megleled kedvenced, hiszen egyedi formavilágukkal, folytonos vonalvezetékkel azonnal magukra vonzzák a tekintetet.
Légy bátor, használd otthonodban bármely visszatérő irányzatot, s tedd egyedivé lámpáinkkal. Neked melyik stílus tetszik jobban?


34 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page