top of page

Újjászületett belvárosi lakás new art deco
 stílusban

Frissítve: 2021. febr. 12.

Mik a jellegzetességei, hogyan jelennek meg 2019-es enteriőr tervezési pályázatunk első helyezettje, Pók Enikő munkájában? Cikkünkből kiderül!


Ez a pályamű egy középkorú, kifinomult ízlésű, fővárosi hölgy számára készült. A projekt a klasszikus, art deco stílust ötvözi a modern korszerűséggel. Enikő 6,5 év belsőépítészeti szakmai tudás után tervezte ezt a lakást, amelyre méltón büszke lehet.


Az art deco az 1920-as évekből újjáéledő lakberendezési trend, eklektikus irányzat, amelyet az ipari termelés, a hollywoodi ragyogás és a Bauhaus építészet inspirált. Az iparművészet felé fordulás okán szakított az előző korszakban divatos kacskaringós vonalvezetéssel, díszes dekorációval. A formavilág leegyszerűsödött, legömbölyített sarkok, éles kontúrvonalak, geometrikus alakzatok jellemzik. Az irányzatra jellemző a csillogás és pompa, a kifinomult luxus.

Pók Enikő munkájában gyönyörűen használja mindezen stíluselemeket, amit alátámaszt az exkluzív anyaghasználat, színharmónia a textilekben és bútorokban, visszafogott bézs árnyalatok használata, és néhány élénk, markáns szín kombinációja. A lakás minden részében jelen van a mértéktartó anyaghasználat. Az összhangot fokozza, hogy az elegáns, márvány mintás kerámia finoman aranyló színe a kiegészítő fém szerkezeteken és lámpákon is visszaköszön.


Az art decoban fontosak a karakteres kiegészítők, a világító testek pedig kifejezetten alkalmasak arra, hogy ezt a karaktert képviseljék. Kínálatunkból választott modellek, a Nova Luce Orlando ragyogó karimájával, a Zuma Riano egyedi formájával, a Nova Luce Boccale texturált réteges üvegkombinációjával idézik fel az art deco időtlen eleganciáját.


Mint minden projekt, ez sem volt nehézség, megoldandó feladat nélküli. A kihívást a tervezőnek az jelentette, hogy kb. 60 nm-nyi területet igénylő több, különböző helyiségfunkciót kellett 45 nm-re összetömöríteni. A terek funkciók tagolásában a világítástechnika is nagy szerepet kapott. A lámpák kiválasztásakor nemcsak a design, hanem a funkciónak való megfeleltetés is fontos szempont volt.
10 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page