top of page

Sínrendszerekről kérdeztük a szakembert

Frissítve: 2021. febr. 12.

Üzletvilágításként ismert sínrendszeres megoldások egyre inkább teret nyernek a magánházak, lakásokban is. Sínrendszerekről, azok előnyeiről és felhasználási területeiről Kovács Krisztiánt, az Elter Világítás munkatársát kérdeztük.


Mire jók a sínrendszerek? Te miért ajánlanád magánházba is?


A sínrendszeres megoldásokkal egy tér világítását teljesen egyedileg, az adott igényeknek megfelelően tudjuk kialakítani. Jó választás például egyterű nappali-konyha-étkezőbe, ahol különböző tevékenységeknek kell megfelelő fényt biztosítani és a lámpáknak harmonikusnak, egységesnek kell lenniük. A sínrendszerekkel könnyű dolgod van, csak meg kell határoznod a fő világítási zónákat és már nem tudod elrontani a tér világítását. Ha úgy érzed, valahol kevés a fény, egyszerűen teszel még plusz fejeket a sínbe, ha sok eltávolítasz néhányat. A sínrendszerek hátránya lehet azonban, hogy irányított fényt adnak, de ezt lehet tompítani nagy világítási szögű fényforrással.Mire kell figyelni a sínrendszerek kiválasztásánál?


A sínrendszer kiválasztásánál el kell döntened, hogy mennyezetbe süllyeszteni, rászerelni vagy függeszteni szeretnéd-e a sínt. Egy sínrendszer sínelemből, sínrendszeres lámpákból, végzárókból, esetleg összekötő elemekből, függesztő elemekből és betápból (trafó) áll. Nem feltétlenül kell egy gyártótól választanod minden elemet, de arra figyelned kell, hogy vannak egy és több fázisú sínek, amikre csak azonos fázissal rendelkező fejeket tehetsz.


Mit jelent az, hogy egy vagy több fázisú egy sínrendszer?


Mi egy és három fázisú sínrendszerekkel foglalkozunk. Az egy fázisú esetében a belehelyezett fejeket egy áramkörre tudod csatlakoztatni, vagyis egyszerre kapcsolni, a három fázisú esetében három külön áramkörre tudod csatlakoztatni a fejeket, így külön-külön kapcsolhatóak, amelyik lámpákat egyszerre szeretnéd felkapcsolni, azokat teszed egy áramkörre.


Melyik gyártó termékeit milyen helyre, milyen felhasználásra ajánlod?


Nowodvorski Profile sínei és sínrednszeres kiegészítő termékei egy fázisúak. Gyártó széles kínálattal rendelkezik kedvező árfekvésű egy fázisú lámpafejekkel is. A rendszer 230 V-os hálózatról üzemeltethető, tehát transzformátort nem kell hozzá. Akkor érdemes ezt a rendszert választani, ha egyszerre szeretnénk kapcsolni minden rászerelt fejet.Mi Unipro síneket és azok kiegészítőit ajánljuk akkor, ha külön-külön is szeretnéd a lámpafejeket kapcsolni. A cég csak sínek és sínelemek gyártásával foglalkozik, viszont ebben a termékkörben rendkívül széles a kínálata, sőt egyedi igényeket is kielégítenek. Ezek három fázisú sínek, amire bármilyen három fázisú fejet rá tudsz tenni, mivel Eurotrack szabványú rendszer szerint készülnek. A 2 m-es szálakat mi mindig raktáron tartjuk, rendelés esetén azonnal tudjuk szállítani.3 fázisú sínrendszeres lámpafejekből létezik GU10-es cserélhető fényforrással üzemeltethető (Azzardo Exo) és számtalan beépített LED-es is. Nowodvorski 2021 sínrendszeres újdonságai között számtalan variálható 3 fázisú fejet találunk. Erről külön cikkünket Lámpagyár rovatunkban olvashatod.Ha okos ház rendszerhez illeszkedő fejeket keresel vagy világítás tervező programmal professzionális világítást tervezel, érdemes az AQ Form lámpafejei közül választanod. A gyártó által kínált minden lámpafejet lehet DALI-s verzióban is kérni (ebben az esetben Unipro sínrendszerét is DALI-s verzióban kell kérni). A gyártó nagy hangsúlyt fektet a kutatásra, fejlesztésre és minőségbiztosításra, ezért a lámpákhoz megadott adatokat saját laborban méri ki és folyamatosan ellenőrzi. 48 V-os rendszerrel dolgozik, melyre 5 év garanciát biztosít.
199 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page