top of page

Ne aggódj az energiafogyasztás miatt!

Te is azon gondolkodsz mostanában, hogyan tudnád csökkenteni az energiafogyasztásodat, ezért egy új lámpa kiválasztásakor elsők között tanulmányozod az energiahatékonysági címkéjét? Ha azt látod rajta, hogy a nyíl az E vagy F-re mutat, inkább másikat keresel? Erre nincs szükség! Miért? Nos, menjünk kicsit vissza az időben!


Tavaly, 2021. szeptemberében bevezetett új törvény megszüntette az A+, A++ és A+++-os energiaosztályokat, melyek az extra energiatakarékos lámpákat jelölték. Hogy miért? A LED technológia fejlődésével a gyártók egyre környezetbarátabb, energiatakarékosabb lámpákkal és fényforrásokkal jelentek meg a piacon. Az egyre ”zöldülő” jelölések a címkéken kihangsúlyozták, hogy mennyire jó választás a termék energia felhasználás szempontjából. Idővel azonban már a legjobbnál is lett még jobb és még annál is jobb, emiatt volt szükség egy új skála bevezetésére.

Az új rendelettel az energia besorolás A-tól G-ig terjed. Ami régen A osztályba tartozott, az 2021-től az új szabályozásnak köszönhetően F-es vagy G-s lett. Ne ijedj meg, ha most még a legjobb, amit találsz F energiaosztályú lesz, mert az egy éve még A+++-os volt. Fontos kihangsúlyozni, hogy nem a lámpa lett rosszabb, csak a skálázás változott, a besorolás lett szigorúbb.


Nem csak úgy spórolhatsz, hogy odafigyelsz a lámpa energiahatékonysági besorolására és alacsony fogyasztású lámpát választasz! Ehhez szeretnénk adni négy "energiatakarékos" tippet:


1. A lámpákba általában a maximális terhelhetőségnek megfelelő fényforrást választják a vásárlók, miközben sok helyen elegendő lenne csökkentett fényerőt használni. Érdemes meggondolni, hogy az adott helységben a tevékenységhez milyen erős fényre van szükség! Ha bizonytalan vagy, választhatsz fényerő szabályozható lámpát is!


2. Vess véget a lámpakapcsolgatásnak, nincs több véletlenül felkapcsolva maradt lámpa! Azokban a helységekben, ahol csak kevés ideig tartózkodunk, érdemes mozgásérzékelős lámpát felszerelni, ami ha aktivitást érzékel automatikusan felkapcsol és a beállított idő elteltével le is kapcsol. Oldalunkon a mozgásérzékelős lámpákon kívül, olyan kiegészítőket is találsz, melyeket a lámpába építve az ilyen funkciókkal nem rendelkező lámpák, mozgásérzékelőssé varázsolhatók.


3. Egy okosvezérléssel ellátott lámpa, épp annyi fényt szolgáltat, amennyire szükséged van, mert fényét igényeidnek megfelelően tudod szabályozni. Hagyományos lámpákba is tehetsz "okos" fényforrást, így telefon vagy távirányító segítségével módosíthatod a fény erejét vagy akár a színhőmérsékletét is.


4. Végül egy napelemes lámpa tökéletes választás a kültéri világításhoz, mivel napfény, mint megújuló energiaforrás által töltődik. Napelemmel működő, mobil kültéri lámpáink vezeték nélküli kialakításuknak köszönhetően, akár beltéri világításként is szolgálhatnak.

119 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page