top of page

Milyen a jó minőségű fény?

Bizonyára Neked is feltűnt már, hogy egy fényforrás vagy beépített LED-es lámpa vásárlásakor egyre több paramétert találsz a leírásában vagy a csomagolásán. Néhány adaton elgondolkodsz, vajon mit is jelenthetnek, illetve keresed a leghatékonyabb lámpát, hogy minél jobb megoldást válassz.


Viszont, nem mehetsz el szó nélkül a többi, kevésbé ismert technikai paraméter mellett sem, hiszen ezek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy igazán jó minőségű fényekkel áraszd el otthonod: 1. Állítható színhőmérséklet 2. Színvisszaadási index 3. Káprázási érték


De, mit is jelentenek pontosan ezek az értékek? Ebben a cikkben most erre világítunk rá egy kicsit alaposabban:


1. Állítható színhőmérséklet - CCT (Changeable Color Temperature) Megkülönböztetünk hideg, természetes és meleg fehér fényt, melyek egy kb. 2700-6700 Kelvines skálán "mozognak". Ha olyan fényforrásod van, amely CCT jelzéssel rendelkezik, akkor az előbb említett értékek között tudod állítani a színhőmérsékletét.

Igazíthatod akár a hangulatodhoz, akár a napszakhoz! Mindegyik színhőmérséklet más és más közérzetet nyújt. Ha koncentráltabb fényre van szükséged például munkához vagy tanuláshoz, akkor egy hidegebb vagy természetesebb fehér fény a megfelelő választás. Ezzel ellentétben, ha pihenni szeretnél, akkor a meleg fehér fény ajánlott, akárcsak a lenyugvó napfény.


Kínálatunkban sok CCT jelöléssel ellátott technikai lámpát találsz, melyekkel igényeidhez tudod igazítani világításodat.

 

2. Színvisszaadási index - CRI (Color Rendering Index) Értéke 0 és 100 között lehet. A nap fényének a színvisszaadási értéke 100, amely kijelenthetjük, hogy a szemünk számára a legtökéletesebb fény. Minden mesterséges fényforrás és LED-es lámpa ennél kicsit alacsonyabb értékekkel rendelkezik, de körülbelül 95 és 100 közötti CRI értékeket az emberi szem már szinte nem képes megkülönböztetni.


A magas CRI értékű fényforrások és beépített LED-es lámpák képesek az általuk megvilágított tárgyak színeit a leginkább élethűen visszaadni, csakúgy mint ahogyan azt a napfényénél is látjuk.


Tudtad, hogy például a supermarketekben a gyümölcsöket és zöldségeket minél magasabb CRI értékű lámpákkal igyekeznek megvilágítani? A képen látható eprek közül, te melyiket ennéd meg szívesebben?

A Nova Luce legújabb technikai katalógusában a termékek nagy része 90 CRI értékkel rendelkezik, sőt 98 CRI-s lámpát is találsz.


3. Káprázási érték - UGR (Unified Glare Rating) Intenzív fényekkel megvilágított helyiségben általában kellemetlenül érezzük magunkat. De ilyen kellemetlen érzés a szabadban is előfordulhat, mikor az erős napsütéstől alig látunk valamit, így egyből magunkra kapjuk a napszemüveget.


Az UGR káprázási mutató igencsak jelentőségteljes, amely 5-40 közötti skálán lévő szám. Minél magasabb az érték annál kellemetlenebb fényt bocsájt ki a fényforrás, míg az alacsonyabb sokkal komfortosabb megvilágítást garantál. A 19 alatti érték már kiválónak számít.


Had mutassunk pár szuper UGR és CRI értékkel rendelkező technikai lámpát.


419 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page