top of page

Meseszerű árnyak a kertben

Frissítve: 2021. febr. 12.

Kertünk világításának tervezésekor érdemes kiválasztani néhány szép növényt, amelyeket helyi világítással kiemelünk – lehet az egy fa, bokor vagy egy virág, ami nappal is kitűnik a környezetéből. Növényeink megvilágításával tündérmesébe illő fényárnyakat hozhatunk létre.


Használjunk törpefeszültségű vagy LED-es, besüllyeszthető fényforrásokat a kisebb növényekhez és fatörzsekhez, illetve leszúrható lámpákat a szélesebb, beültetett területek fényárban fürösztéséhez, a fák, bokrok alulról történő megvilágításához, hatásos árnyak létrehozásához. A besüllyeszthető fényforrásokat szilárd talapzatba építhetjük be. Fontos, hogy figyeljünk arra, hogy a lámpák ne világítsanak a szemünkbe. Ha nem irányított a fényük, akkor se vakítsanak, különben a várt hatás ellenkezőjét érjük el.


TIPP! Mindig tervezzünk legalább 3 m hosszú villanyvezetéket, hogy változtathassunk a lámpák elhelyezésén a kertben, ahogy cserélődnek az évszakok, és növekednek növényeink.


A fény színével is játszhatunk. Míg beltérre mi inkább a meleg fehér (2700K-3000K) fényt ajánljuk, addig kültéren érdemes a hidegebb, semleges fehér fényű (4000K-4500K) fényforrásokkal kísérletezni – a zöld növények színe élénkebb lesz, és a meleg nyári estékben is hűvösebb hatást keltenek.24 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page