top of page

Régi gyárépület volt, kényelmes otthon lett...

Frissítve: 2021. febr. 12.

A Budapest VIII. kerületi régi gyárépületben egy angol fiatalember látta meg lehetséges otthonát, melynek átalakításával az Ununu Studio munkatársait, Varga Anikót és Mattyasovszky Zsolnay Mihályt bízta meg. A tervezők második helyezést szereztek ezzel a munkával 2019-es enteriőr tervezési pályázatunkon.


A megrendelői igények között szerepelt egy saját és egy vendég hálószoba, saját fürdő és vendég fürdő, nappali, háztartási helyiség, gardrób, gépészeti tér, szauna és rengeteg tároló felület. Mindennek megvalósítása úgy, hogy megőrizzék a hely magával ragadó ipari jellegét, de az itt élőnek mégis otthonos, kuckós érzete legyen. Ennek megfelelően a tervezők látszó felületnek hagyták a meglévő téglafalat, a földszint feletti poroszsüveg boltozatot és az emeleti deszka födémet.


Az indusztriál jelleghez az is fontos, hogy a nagy terek egyben maradjanak, ezért a helyiségeket nem osztották meg, két smart-box segítségével adtak helyet a különböző tevékenységeknek. Az egyik box a hálószobában, növelve a hálórész intimitását, magába foglalja az ágy, a fürdő és a gardrób funkciókat. A másik a mosdót, reggeliző sarkot, vendégágyat és a hozzá tartozó fürdőt rejti.


A világítást három szintre bontották. Az első szint az általános fény, melyet a nagy egybefüggő terekben a Nowodvorski Profile sínrendszer és a Nowodvorski Profile Eye spotlámpák biztosítanak. A sínrendszer tökéletesen illik az ipari környezetbe. Ennek a megoldásnak a világításon túl térképző szerepe is van, hiszen a sínek alkotta keretek pozíciója hangsúlyozza a térrészeket is. A lámpák egy része az útvonalat világítja meg, másik része pedig a smart boxokat. A dobozokon belül általános fényforrásként álmennyezetbe süllyesztett, IP védett, AZzardo Pablo lámpákat terveztek.A világítás második szintjét a lokális hangulatfények alkotják. Ide az ipari környezetbe illő és egymással is jól összeilleszthető Nowodvorski Monaco függesztékeket, Nowodvorski Monaco falikarokat, Nowodvorski Crane falikart és egy TK Lighting Pobo állólámpát terveztek. A fürdőszobában Nova Luce Polo és Nowodvorski Sticks fali lámpák biztosítják a helyi világítást.A világítás harmadik szintje a derített fények. A fehér glett betonnal burkolt smart boxok derítik a sínrendszerről rájuk irányított fényt, ezzel fokozzák a diffúz világítást.Világítás szempontjából érdekes még a légudvar, ahol a földszinti háló szintjén egy kültéri Nowodvorski Cumulus lámpa kap helyet. Az emeleti szinten egy taposórács elhelyezésével alakítottak ki légudvari „erkély”-t, ezzel nem akadályozva a fény földszintre jutását. Itt a világításról egy a belső látósík fölé helyezett reflektor gondoskodik, és a légudvar falának fehérre festésével a derítés is megvalósul.25 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page