top of page

Kulcsár Edina és Csuti megmutatták új otthonukat

Frissítve: 2021. márc. 9.

Kulcsár Edina és Szabó András 3 év építkezés után, nemrég költözhettek új házukba. Megmutatják milyen világítási megoldásokat választottak, mitől különleges.

A nappali - konyha - étkező nálatok egy térben van, itt milyen szempontokra figyeltetek? Csuti: Mi sok fényt szerettünk volna, ezért a világítás- tervezőtől azt kértük, hogy inkább több fényforrást tervezzen be, amit használat során az igényeinkhez tudunk igazítani. Ehhez több áramkört hoztunk létre, hogy a lámpák csoportjai külön-külön kapcsolhatók legyenek, plusz egy részüket fényerő-szabályozhatóvá tettük. Így például ha a nappaliban az egyik gyerek elalszik, akkor a konyhában külön tud működni a világítás, de esti mese nézéshez és olvasáshoz is más-más lámpát használunk. Amikor vendégeket fogadunk, akkor pedig mindent be tudunk világítani. A nappali közepén a szögletes függeszték leköveti a tér formáját, de szerettük volna, hogy ne csak technikai lámpa legyen itt, hanem olyan is, ami dekorál, ezért választottunk középre rozé és króm színű design függő lámpákat is.

A lépcső világítás nagyon látványos, praktikus is? Csuti: Igen. Két különböző megoldást alkalmaztunk. A lépcsőfokokhoz beépített lámpákat helyeztünk el, ezeket kötöttük mozgásérzékelőre, így sötétben, éjszaka, ha szükség van rájuk automatikusan felkapcsolódnak, hogy bevilágítsák az útvonalat a nappaliból a gyerekszobába. A falakra olyan lámpákat tettünk, melyek fénye egyben dekoráció is. Ezeknek az a különlegessége, hogy egy terelő lemez segítségével beállíthatjuk, milyen szögben vetüljön fény a falra.

Edina neked melyik a kedvenc helyed a lakásban? Edina: A gardrób számomra nagyon fontos, ez az én kis birodalmam. A világítás abszolút úgy lett kialakítva, hogy ha bármilyen videót kell készítenem, itt meg tudjam tenni. A mennyezetre speciális sínrendszeres világítást helyeztünk el, ami lényegében teljesen ide lett tervezve és végigfutnak a mennyezet szinte minden szegletén. Ezzel nemcsak a videózáshoz megfelelő általános fényviszonyokat teremtettük meg, hanem a lámpákat is el tudtuk helyezni úgy, hogy a lényeges pontokat kiemeljék pl. a pipere asztalt vagy a ruhásszekrényt. Nagyon szeretem még a hálószobánk kialakítását is, mert nem megszokott a hálóban elhelyezett fürdő, káddal, mosdóval és zuhanyzóval. A két részt színekkel próbáltuk elkülöníteni, ezért lett a fürdő fekete, a háló pedig fehér. A fürdő sötét falain különösen szépen ragyognak a kristály lámpák, így kifejezetten elegáns lett az összhatás.

A galéria falát egy műfűvel borított rész teszi érdekessé, mi ihlette ezt a dekorációt? Csuti: Szerettük volna, hogy otthonunk tükrözze hobbinkat, érdeklődésünket is, ezért került ide ez a műfűvel borított rész, reflektálva a foci iránti szeretetünkre. Ezt a fal alján elhelyezett lámpákkal világítottuk meg, melyek világítási szöge állítható, így szabályozhatjuk, milyen magasságig jusson el a fény.

Miért tartjátok fontosnak a tanácsadói/tervezői tevékenységet a világítás terén? Csuti: Jó ötletnek tartom, ha van tanácsadó, hiszen azok a tapasztalatok, lehetőségek, az a gyakorlati tudás, amivel ő rendelkezik, nélkülözhetetlen a profi megvalósításhoz. Számunkra a fények különösen fontosak, hiszen itthon is készítünk olyan tartalmakat, ami közösségi oldalakon jelenik meg, ahol egyáltalán nem mindegy, milyenek a fényviszonyok. Az itt alkalmazott világítás is mutatja, hogy elképesztően nagy tárháza van a megoldásoknak. Érdemes tanácsadóhoz fordulni, hogy mindezeket elmondja. Persze a saját tapasztalások is fontosak. Én többször bent jártam az üzletben, és néztem milyenek a lámpák, mi a hideg és a meleg fény közötti különbség, de pusztán a lámpákat és katalógusokat nézegetve ezeket a megoldásokat nem tudtuk volna összehozni. Viszont ez segít, hogy a tanácsadóval együtt tudjunk gondolkodni és a számunkra legjobb megoldást megtalálni. Én a vizualitásban gyenge vagyok, kell, hogy lássam a képeket, a konkrét látványtervet. Ebben is nagy segítségünkre volt a tanácsadó.

Köszönjük az interjút!
466 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page