top of page

Előremutató világítási megoldások a „nagybetűs otthonban”

Gampel Szilvi, enteriőr tervező egyik legérdekesebb munkája egy péceli ház belső tereinek megtervezése volt, melyet a megrendelő kérésének megfelelően a ház minimál építészeti stílusához kellett igazítani. Nézd meg, milyen világítási megoldásokat alkalmazott a tervező az ultramodern minimál otthonhoz!


A berendezés nagyon hangsúlyos és kifejezetten egyedi. Ezt az elvet tartottad szem előtt a lámpák kiválasztásánál is, vagy éppen ezért a világító testekben inkább a visszafogottságot kerested? A ház minimál építészeti stílusban készült, a megrendelő kérése volt, hogy ez a stílus tükröződjön a belső terek kialakításában is. A bútorok kiválasztásánál fontos szempont volt a letisztultság, a funkcionalitás, ugyanakkor az egyediség is. A lámpák terén törekedtünk az egyszerű formavilágra, emellett a kevesebb több elve mellett egy-két érdekesebb darab is helyet kapott. Így a nappaliban a dohányzóasztal feletti króm színű függeszték már a közlekedőből magára vonja a figyelmet. A konyhaszigetnek pedig egy szintén króm színű, üveg lámpa ad hangsúlyt. Az étkezőasztal fölé viszont már egy kifejezetten funkcionális, minimál függeszték került, mely ideális a teljes asztalfelület megvilágítására.


A folyosók megvilágításánál miért a sínrendszerek mellett döntöttél? Sínrendszerrel a teljes közlekedési útvonal bevilágítható, emellett egy áramkiállásról az egész rendszer működtethető. Nagyon változatosan használható megoldás, hiszen a lámpafejek száma bővíthető vagy cserélhető más típusúra, ha a megrendelőnek változna az igénye. A lámpafejek forgathatóak és billenthetőek, ezáltal a fényűk irányítható, így a fali képeket is meg tudtuk világítani. Mi Nowodvorski Profile sínelemeket és Nowodvorski Profile Show LED lámpafejeket használtunk, ez a rendszer egy áramkörös, így az összes rákötött lámpa egyszerre kapcsolható, de nekünk ez a megoldás elegendő is volt.


A fehér falakat különleges faldekorációk teszik érdekessé. Ezek világítására milyen megoldást választottál? A nappali két egymással szemközti falát egy-egy absztrakt dekoráció teszi különlegessé, ezek a Sylbury&Wall egyedi tervezésű képei. A falak előtt egy sorban mennyezeti spot lámpákat helyeztünk el, melyek a fényt lefelé vetik, nem billenthetőek. Mivel a faltól nem messze helyeztük el őket, így surló fényekkel a falakat is megvilágítjuk és egyben kellemes, általános világítást is kapunk.


A ház szintkülönbségei, lépcsőzetes szerkezete okozott-e kihívást a világítás szempontjából, vagy inkább egy jól kihasználható lehetőségként tekintettél rá? A szintkülönbségek izgalmasabbá teszik a teret, de egy-két dologra oda kellett figyelni. Egyrészt a nagyobb belmagasságú tereknél figyeltünk arra, hogy nagyobb teljesítményű fényforrásokat helyezzünk el. Másrészt a szintkülönbségeket összekötő lépcsőkhöz oldalfalba besüllyeszthető lámpákat tettünk. Minden második fok fölé, kb. 15cm magasságban helyeztük el a Nowodvorski Step lépcsővilágító lámpákat, melyek így keresztfénnyel világítják be a fokokat.


Az okosotthon alapkoncepció hogyan érvényesül a világításban? Az egész házat a KNX okosrendszer irányítja. A ház tetején egy meteorológiai állomás van, mely alapján a rendszer az egész ház elektromos egységeit vezérli, köztük a világítást is. A rendszer méri a külső fényviszonyokat is, a ház világítását pedig ennek megfelelően automatikusan szabályozza, így például a dimmelhető lámpák fényerősségét és a nem fényerő-szabályozhatók automatikus ki-be kapcsolását is. A gyerekszobában az is beállításra került, hogy a világítás felkapcsolódásakor a fény csak fokozatosan erősödjön, így ne legyen vakító hatása.


Köszönjük a riportot! Reméljük, még sok ilyen érdekes projekthez szállíthatunk lámpákat!


Tervező: Gampel Szilvi (Sylburyhome) Fotós: Köhler Ágnes
216 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page