top of page

Az "Elter különdíjas" vizsgaremek

Kovács Klaudia a Junior Art Center frissen végzett hallgatóját különdíjban részesítettük. Feladata egy két szintes családi ház átalakítása volt, egy háromgenerációs család számára. Sikerült egy elegáns, klasszikus, ám otthonos ház belsőterét megterveznie.


Ha kíváncsi vagy, milyen szempontokat vett figyelembe a világítás tervezésekor, akkor olvasd el interjúnkat!


1. Egy polgári stílusú, meleg hangulatú otthon megteremtése volt a cél. A lámpák milyen szerepet töltöttek be ennek a megvalósításában? "Az egész házat a klasszikus, polgári otthon szemléletében képzeltem el és alakítottam át. A koncepciómban nagy szerepet kapott a világítás is, a legtöbb lámpa a funkción túl design szempontjából is kiemelkedő. Az elegáns, de otthonos hangulatot törekedtem, világos pasztell színekkel, carrarai márvánnyal, valamint festett fali lamellákkal és stukkókkal megteremteni. Mindezt arany színnel szerettem volna hangsúlyozni, ennek tükrében választottam lámpákat. Letisztult formákat kerestem, melyekkel erősíthetem az elegáns megjelenést. Minden helyiségnél elsődlegesen a funkciókat határoztam meg, majd a szükséges fényerőt és a színhőmérsékletet. Ezt követte a konkrét lámpaválasztás."


2. Mire helyezted a hangsúlyt az étkezőben? " Az étkezőben elhelyezett falikarokat kiegészítő világításnak szántam, melyekkel nagyon kellemes fények alakíthatók ki. Pár hónappal ezelőtt az Elter Világítás tartott egy előadást, melynek keretein belül volt szerencsém megismerni a Nowodvorski Cameleon rendszert. Ennek köszönhetően az étkezőasztal fölé helyezett impozáns függesztéket teljesen az ügyfél igényei és elképzelései szerint valósíthattam meg. Nagyon kreatívnak tartom, hogy én dönthetem el, milyen rögzítőelemeket, búrákat, vezetékeket szeretnék használni a lámpa összeállításánál illetve, hogy azokat milyen módon rendezem el és rögzítem a végleges helyükre. A lehetőségek száma szinte végtelen, így még a nehezen hozzáférhető helyeken is megfelelő és igazán mutatós világítás alkalmazható."


3. Nagyon kreatívan oldottad meg a hálószoba hangulatvilágítását. Honnan jött az ötlet? "Ebben a helyiségben a pihenés a fő szempont, ezért sejtelmes hangulatfényeket helyeztem a falra rögzített márványlapok mellé, valamint a mennyezet és a fal találkozásához is. A márványfal kiemelése adta az ötletet, ami ettől lett igazán hatásos. A hangulatfények mellett az olvasáshoz két különböző olvasólámpa is került a helyiségbe, valamint az ággyal szemben elhelyezett pipereasztalnál is megjelenik a rejtett világítás a tükör mögött, de mennyezeti spotok is segítik a szobában a kellő fény elérését."


4. Milyen összhatásra törekedtél a nappaliban? "A nappaliban - ahogy a ház többi helyiségében is - az volt a cél, hogy többféle világítás közül tudjanak választani a lakók, attól függően épp mire van szükségük. Hangulatvilágításként fel-le világító fali lámpákat választottam, illetve a fontos festmény fölé külön képmegvilágító került. Az egész ház tervezésekor arra törekedtem, hogy ne legyen túl hivalkodó, és túl csillogó, ezért egy diszkrétebb lámpát képzeltem el a nappali fő világításának. Ezt a Nova Luce Fiore mennyezeti lámpájában találtam meg. A finom kristály borítás ami végigfut az egyszerű kerek lámpatest oldalán igazán különleges látványt nyújt, de mégsem uralja túlságosan a teret és nem vonja el a figyelmet a szoba többi részéről. Mindezek mellett pedig még fényereje is szabályozható."


5. Most, hogy túl vagy egy komplett ház megtervezésén, mennyire tartod fontosnak a világításának helyes kialakítását? "Mindig is nagyon fontosnak tartottam. Még a lakberendezés, és a gyermekeim születése előtt egy lámpa kis- és nagykereskedés irodáján dolgoztam, ahol volt szerencsém sok dolgot elsajátítani a világítással kapcsolatosan. Én úgy gondolom, hogy egy jó lakberendező látja az „egész képet”. A világítást a bútorozással együtt tervezi meg, az anyagokat úgy választja ki, hogy azok erősítsék, avagy tompítsák a fényeket. És arról se feledkezzünk meg, hogy mennyire bosszantó tud lenni egy rossz helyen lévő konnektor, vagy kapcsoló, és mindez könnyen elkerülhető, ha kellő időben és megfelelően végig gondolva készítjük el a teljes ház világítási terveit."


Kovács Klaudia – ROOL Design Studio

0620/5912295

info@rooldesign.hu

https://www.instagram.com/rooldesign/

268 megtekintés
bottom of page