top of page

A világítástervezés fortélyairól beszélgettünk...

Frissítve: 2021. febr. 12.

Egy helység megfelelő megvilágításához számos szempontot figyelembe kell venni. Ha kíváncsi vagy mi mindenre figyel egy világítástervező szakember a világítás tervezése során, olvasd el cikkünket!


Milyen szempontokat veszel figyelembe egy világítás tervezési projektnél?


Fontos pontosítani, hogy mi a megrendelő igénye, mit részesít előnyben, mi az, amihez feltétlenül ragaszkodik. Legyen minél egyenletesebb általános fény az egész szobában vagy a funkciók kapjanak erősebb megvilágítást, ami energiatakarékosabb megoldás, ám így vakfoltok alakulnak ki a helységen belül? Szeretné-e az általános világítást hangulatfénnyel vagy helyi világítással kiegészíteni, fognak-e olyan tevékenységeket is végezni ott, ami miatt feltétlenül szükséges a kiegészítő fény? Mindenkinek más-más a fényigénye, ami ráadásul életkorunk előrehaladtával nő, ezt az egyedi és életkori sajátosságot szintén érdemes figyelembe venni. Ezzel párhuzamosan fontos megismerni a helyiség adottságait, mekkora az alapterülete, a belmagassága, milyen színűek a falak, rendelkezik-e mennyezet fűtéssel, lehet-e változtatni a meglévő áramkiállásokon, van-e álmennyezet, mert ezek a paraméterek korlátozzák vagy pont kibővítik a választási lehetőségeket.


Hogyan alakítod ki a világítási pontokat, mikor milyen megoldási lehetőséget javasolsz?


A manapság divatos egyterű lakásokban különösen fontos a világítási zónák meghatározása és elkülönítése. Egy jó szakember tarsolyában több megvalósítási elképzelés is lehet, a megrendelővel át kell beszélni, hogy melyiknek mi az előnye, mi lehet a legjobb megoldás. Ha pl. van álmennyezet, spot lámpák elhelyezésével kialakítható homogén általános világítás 36-110 fokos világítási szögű lámpákkal (bal oldali kép). Ám ugyanez a megoldás szolgálhat arra is, hogy kiemeljük a helység egy-egy elemét, ez esetben a bútorokra 15 fokos világítási szögű spot lámpákat irányítunk (jobb oldali kép).Több világítási zónára osztható általános világítás esetén a könnyen alkalmazható megoldások egyike a Nowodvorski Cameleon System. Ezzel a fajta világítási rendszerrel csillárkapcsolóra kötve külön adhatunk világítást a nappalinak és konyhának, akkor is, ha csak egy áramkiállásunk van.


Helyi világítást létrehozhatunk a konkrét tevékenységhez illő lámpával is, pl. olvasáshoz megfelelő fali lámpával. Hangulatvilágítást adhat akár egy függönykarnis mögé rejtett LED szalag vagy fényerő-szabályozható spot lámpák sora is.


Mi a véleményed, otthonokban milyen színhőmérsékletű fényforrásokat érdemes használni?


A fényforrások színhőmérséklete külön figyelmet érdemel. Otthonokba meleg fehér fényű, 2700-3000K-es fényforrásokat javaslunk, a meleg fény élettani hatásai miatt. Csakúgy mint a napfény, úgy hat ránk lakásunk világítása is, otthonunk világításának tervezésénél legyünk erre figyelemmel! Amikor munka után hazaérünk, a meleg fehér fények nyugtatnak meg, emellett tudunk ellazulni, kipihenni a nap fáradalmait. A konyhai és fürdőszobai tevékenységek végzéséhez illetve, ha esetleg home office-t is ki kell alakítanunk a lakásban, természetes fehér, 4000K-es fény alkalmasabb, mely éberségre, aktivitásra sarkall, de ma már olyan fényforrások és lámpák is elérhetőek, amelyek színhőmérsékletét is szabályozni lehet.

Színhőmérséklet

Vannak-e olyan esetek, melyek speciális eszközt, odafigyelést, plusz számításokat igényelnek?


Természetesen igen. Mennyezetfűtés/hűtés esetén gyakran hőkamerával keressük azokat a helyeket, ahol áramkiállások létrehozhatóak. Ez pontos felmérést, világítási tervezést igényel, hiszen csak ezután jelölhetők ki az áramkiállások, világítási pontok. Nagy belmagasság esetén több fénnyel kell számolnunk, másrészt a lámpákat gyakran egyedi hosszúságú kábellel kell rendelnünk. De a fal színe is befolyásoló tényező, hiszen míg a világos felületek visszaverik a fényt, a sötét, főleg a fekete elnyeli. Nagyon sötét falfelületek esetén kb. dupla annyi mesterséges fénnyel kell számolnunk. Hasonló a hatásuk a nagy ablakoknak, üvegfelületeknek. A nagy nyílászárók napközben csodásak, viszont este úgy kell számolnunk velük, mint egy fekete falfelülettel.


Riportunk összegzéseként megállapíthatjuk, hogy egy helyiség megfelelő megvilágításához sok-sok tényezőt kell figyelembe venni, a konkrét lámpaajánlás pedig csak a legutolsó állomás. Az igényekhez tökéletesen igazodó végeredményért, érdemes szakemberhez fordulni. Összetettebb projektek, több funkciós világítás modellezése, fejlesztési pályázatok esetén feltétlenül javasoljuk világítástervezési szolgáltatásunkat, melyről itt olvashatsz!

96 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page