top of page

3 adat a LED-ekről, amire eddig nem biztos, hogy figyeltél

A Lumen szó néhány év alatt terjedt el a köztudatban. Míg korábban egy lámpa esetében a Watt előtti értékre figyeltünk, ma már bizonyára Te is tudod, hogy a LED-ek esetében a Lumen értéke mutatja meg neked, milyen erős az adott lámpa vagy fényforrás fénye. Talán a színhőmérsékletről is hallottál már és olvastál a színhőmérséklet élettani hatásairól is, mely szerint a hideg fények éberen tartanak, aktivitásra sarkallnak, míg a meleg fények megnyugtatnak, ellazítanak. Egy lakásban általában a 2700-3000K a megfelelő színhőmérséklet, azaz a meleg fehér fény, amely biztosítja a kellemes, meleg hangulatot. Más kérdés egy munkahely, pult vagy üzlet megvilágítása, ahova már a természetes, azaz 4000K az ideális. Ám kizárólag csak e mutatók figyelembe vétele kevés ahhoz, hogy a fény ideális legyen.

Színhőmérséklet

Nézzük, mik azok a további fontos paraméterek, amiket a fényforrások dobozain feltüntetnek, de nem biztos, hogy tudod, hogy mit jelentenek!

Benned is felmerült már a kérdés, hogy a boltban szépnek látott dolgok, otthon esetenként miért okoznak kész csalódást? A titok az üzletben használt fényforrások CRI értéke. A CRI (Color Rendering Index) megmutatja, hogy a fény mennyire pontosan adja vissza az eredeti, vagyis természetes fényben látható színeket. A 100-as érték a tökéletes színvisszaadást jelzi, amelynél minden szín 100%-osan ugyanolyannak látszik, mint természetes fényben. 90 feletti CRI értéket LED-ek esetében ma már kiváló minőségűnek tekintünk. Üzletvilágításban, fodrászatokban, ruhaüzletekben, mindenhol, ahol fontos, hogy a színeket valósághűen lássuk a 94 feletti érték optimális.

A komfortérzetünket befolyásoló másik fontos tényező a káprázás mentesség. Esti autózásnál a szembejövő reflektora vakít, vagy ha belenézünk a napba szintén vakít, ilyen hatása lenne egy fényforrásnak is, ha nem tompítaná semmi a fényét. Ahogy egy fehér függöny az ablakon, úgy egy opál üveg vagy szövet ernyő a lámpákon is ezt a célt szolgálja. A káprázásmentesség, azaz UGR (Unified Glare Raiting) a világítási rendszerünk által okozott kellemetlen vakító érzés számokban kifejezve. Értéke 10 és 30 között van, minél kisebb ez a szám, annál alacsonyabb a díszkomfort érzetet okozó vakító hatás. A fényforrásokon és technikai lámpákon érdemes tehát ezt a mutatót is figyelned. A 19 alatti UGR érték már alacsonynak mondható, alkalmas irodai munkavégzéshez, hogy a szem és ezáltal a munkát végző kevésbé fáradjon el.

Korábban a LED-ek fényerejét nem volt lehetőség szabályozni. A technika fejlődésével ma már nagyon sok olyan LED fényforrás és lámpa jelenik meg a piacon, melyek fényereje különböző eszközökkel, akár fali kapcsolóval, távirányítóval, telefonos alkalmazással vezérelhető. Erre a tulajdonságra hívja fel a figyelmet a csomagolásokon a dimmable szócska vagy dimm rövidítés. Sok esetben már nem csak a fényerő, hanem a színhőmérséklet is szabályozható. Válassz „dimmable” vagy „smart” LED-eket, ha világításod szeretnéd a különböző napszakokhoz, tevékenységekhez, hangulatokhoz igazítani.


És, hogy mi a jövő? Azon kívül, hogy a LED-ek energiafogyasztása még kevesebb lesz és élettartamuk nőni fog, a fény élettani hatása egyre jobban előtérbe kerül. Ma már létezik olyan LED, melyet arra fejlesztettek ki, hogy éberen tartson, elősegítse az összpontosítást és növelje az energizáltsági szintet káros stimulánsok nélkül. Ugyanakkor létezik már „Good night” LED is, mely természetes elalvásba segít függőség okozás nélkül. De a világításon kívül más funkciókat is képesek lesznek ellátni a LED-ek a jövőben. Jön a Li-Fi technológia, a LED világítás evolúciójának legújabb koncepciója. A Li-fi egy fénykommunikációs rendszer, ami fénykibocsátó diódákat használ nagy sebességű adatok továbbításához. Köznyelven a LED-et egy gyors Wifi routerré alakítja, ami 100-szor gyorsabb, mint a hagyományos Wi-fi, és mivel fényforrásunk minden helyiségben van, a falak nem korlátozzák a jelerősséget. Szakértők szerint 2-3 éven belül az okos telefonokban és egyéb eszközökben megjelennek a Li-Fi jel fogadására képes lapkák. 5-10 éven belül pedig a használata ugyanolyan elterjedt lesz, mint ma a Wi-fié.


52 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page